SUŠENKY S LENTILKAMI
Docházejí vám nápady, jak zabavit děti? Společné vaření přináší hned několik výhod: udržíte je na chvíli od obrazovek a navíc vytvoříte spolu něco užitečného.

SUŠENKY S LENTILKAMI
- 170 g hladké mouky
- 60 g mandlové mouky (jemně mletých mandlí)
- 190 g třtinového cukru
- 110 g změklého másla
- 10 g holandského kakaa
- 1 lžička vanilkového extraktu
- 1 vejce
- 1/2 lžičky jedlé sody
- špetka soli
- 2 balení lentilek
- do hlubšího talíře si prosijte mouku s kakaem, sodou, solí a mandlemi - pokud chcete sušenky světlé, vynechejte kakao nebo jím obarvěte pouze polovinu těsta; část hladké mouky můžete nahradit celozrnnou, ale nedávala bych víc jak 50-65 g
- do mísy dejte změklé máslo s cukrem a vyšlehejte do světlé pěny - hotovo budete mít přibližně za 5-7 minut
- do sladkého másla přidejte vejce, prošlehejte a postupně zašlehávejte sypkou směs
- ze vzniklé hmoty vytvořte kuličky o velikosti vlašského ořechu, které na dlani mírně rozplácněte a skládejte na pečící papír s dostatečným odstupem - podle velikosti plechu 3-4 ks vedle sebe, sušenky se při pečení rozlijí do šířky
- do každé placičky zamáčkněte 2-3 lentilky
- pečte v troubě vyhřáté na 180°C po dobu 8-10 minut
- po upečení opatrně přendejte na mřížku a nechte zcela vychladnout
- skladujte ve vzduchotěsné dóze