SUŠENKY S LENTILKAMI

Publikováno: 21. 3. 2021 Autor(ka): Lucie Kadeřábková

 

Docházejí vám nápady, jak zabavit děti? Společné vaření přináší hned několik výhod: udržíte je na chvíli od obrazovek a navíc vytvoříte spolu něco užitečného.

SUŠENKY S LENTILKAMI

 

  

 

SUŠENKY S LENTILKAMI     

                                                                                                                                                                              

 
  • 170 g hladké mouky
  • 60 g mandlové mouky (jemně mletých mandlí)                                     
  • 190 g třtinového cukru
  • 110 g změklého másla
  • 10 g holandského kakaa
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • 1 vejce           
  • 1/2 lžičky jedlé sody
  • špetka soli
  • 2 balení lentilek
 
 
- do hlubšího talíře si prosijte mouku s kakaem, sodou, solí a mandlemi - pokud chcete sušenky světlé, vynechejte kakao nebo jím obarvěte pouze polovinu těsta; část hladké mouky můžete nahradit celozrnnou, ale nedávala bych víc jak 50-65 g
 
- do mísy dejte změklé máslo s cukrem a vyšlehejte do světlé pěny - hotovo budete mít přibližně za 5-7 minut
 
- do sladkého másla přidejte vejce, prošlehejte a postupně zašlehávejte sypkou směs
 
- ze vzniklé hmoty vytvořte kuličky o velikosti vlašského ořechu, které na dlani mírně rozplácněte a skládejte na pečící papír s dostatečným odstupem - podle velikosti plechu 3-4 ks vedle sebe, sušenky se při pečení rozlijí do šířky
 
- do každé placičky zamáčkněte 2-3 lentilky
 
- pečte v troubě vyhřáté na 180°C po dobu 8-10 minut
 
- po upečení opatrně přendejte na mřížku a nechte zcela vychladnout
 
- skladujte ve vzduchotěsné dóze